Menu
A+ A A-

Kasvata itse yrttejä

basilika-asetelma

Yrteistä saa ihanasti tuoksuvan ja käytännöllisen yrttitarhan ikkunalaudalle.

Osta valmiit yrttiruukut kaupasta, valitse mielummin lyhyt ja tukeva kuin pitkänhuiskea taimi. Jos ruukkua ei saa irroitettua juuria vahingoittamatta, kannattaa se jättää paikoilleen.


Istuta yrtit varovasti suurempaan kukkaruukkuun mahdollisimman varovasti juuria vahingoittamatta. Pidä multa tasaisen kosteana, mutta varo ettei pohjalle kerry liikaa vettä jos käytät reiätöntä ruukkua.Yrttitarhan voi siirtää parvekkeelle kesän alussa, mutta se kannattaa nostaa sisälle niin kauan kun on hallan vaara eli yleensä juhannuksen tienoille asti. Yrtit ovat erittäin herkkiä kylmälle.

Käytä yrttejä latvomalla eli leikkaa yrttien latvuksista mausteet ruokiin. Leikkaa varsi poikki juuri lehtiparin yläpuolelta. Jos haluat viljellä yrttejä siemenestä asti ja ryhtyä yrttipuutarhuriksi, käy lukemassa tarkemmat ohjeet täältä. Kuvassa on esimerkiksi erilaisia basilikalaatuja, vasemmalta oikealle kaneli-, thai-, vihreä, punainen ja sitruunabasilika.

Vinkki: Käytä tomaattien muovirasioita kasvatusalustana, ne ovat oivia minikasvihuoneita. Vuoraa pohja muovilla tai käytä rasian alla alusastiaa, ettei vesi pääse valumaan pohjan rei'istä pöydälle. Mikäli käytät kannetonta rasiaa, kannattaa kylvös peittää alussa muovikelmulla niin säästyt jatkuvalta kastelemiselta.

Lähde Kotimaiset Kasvikset ry ja Yrttitarha.com

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

Evstekysely END-->