Menu
A+ A A-

Gluteenittomien elintarvikkeiden merkinnät

EU-maiden käyttämät merkinnät gluteenittomista elintarvikkeista yhtenäistetään. Merkintää "gluteeniton" voi jatkossa käyttää, kun elintarvike sisältää alle 20 milligrammaa gluteenia kilossa tuotetta. Gluteenittomista elintarvikkeista ei ole aiemmin ollut kansallista tai EU:n lainsäädäntöä.

Löyhempi merkintä "erittäin vähägluteeninen" on sallittu, jos elintarvikkeen gluteenipitoisuus on alle 100 milligrammaa kilossa. Merkintä tehdään elintarvikkeen nimen läheisyyteen. Asetusta voidaan soveltaa heti ja viimeistään vuoden 2012 alusta lähtien.

Asetuksessa sallitaan puhtaan kauran käyttö gluteenittomien tuotteiden ainesosana. Kaurassa gluteeni esiintyy sellaisessa muodossa, että se ei ole haitallinen keliaakikolle. Gluteeni on vehnän, ohran, rukiin ja kauran sisältämä proteiini.

Asetusta sovelletaan kaikkiin elintarvikkeisiin, lukuun ottamatta äidinmaidonkorvikkeita, koska niissä ei saa olla gluteenia lainkaan. Pakkausmerkintädirektiivin mukaisesti tuotteessa käytetyt gluteenipitoiset viljat on myös aina merkittävä ainesosaluetteloon.

Teollisuus sopeutunut uudistukseen

Tähän saakka eri maiden elintarvikevalvonnassa on sovellettu "gluteenittomalle" tuotteelle raja-arvoa väliltä 100 - 200 milligrammaa kilossa. Kirjava käytäntö on hämmentänyt kuluttajia ja vaikeuttanut elinkeinoharjoittajien ja viranomaisten työtä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan uusi tiukempi raja-arvo ei aiheuta ongelmia teollisuudelle, koska myös prosessit ovat kehittyneet vuosien mittaan. Siirtymäkauden aikana markkinoilta saattaa löytyä myös vanhalla tavalla gluteenittomiksi merkittyjä tuotteita.

Suomessa on noin 25 000 diagnosoitua keliaakikkoa. Uusimpien tutkimusten perusteella keliakiaa saattaa esiintyä jopa prosentilla suomalaisista.

Lähde: www.ruokatieto.fi

Evstekysely END-->