Menu
A+ A A-

Maksaruoka ja pienet lapset

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on tehty riskinarviointi 1-, 3- ja 6-vuotiaiden suomalaislasten A-vitamiinin saannista maksaruokien välityksellä. Eviran, sosiaali- ja terveysministeriön ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan yhteispäätöksellä maksan käyttöä koskevat suositukset tarkentuvat. Tutkimus vahvistaa, että maksaa syövillä lapsilla retinoidien saanti voi ylittää turvallisen ylärajan. Kohtuullinen maksamakkaran ja maksapasteijan sekä maksalaatikon käyttö on kuitenkin turvallista.

Nyt tehty riskinarviointi vahvistaa, että maksansyönti auttaa joitain lapsia A-vitamiinin saantisuositusten täyttymisessä, mutta voi altistaa toisia lapsia liian suurille retinoidipitoisuuksille. Suurin riski liittyy maksakastikkeen ja maksapihvien käyttöön. Maksaruokia voi kuitenkin sisällyttää 1-6-vuotiaiden ruokavalioon, kunhan niitä ei syödä liian usein. Syöntitiheyden ohella annoskoko on keskeinen tekijä maksaruokien turvallisessa käytössä. Saannin arvioinnissa käytettiin nuoruusiän diabeteksen ennustamis- ja ehkäisytutkimuksen (DIPP-tutkimus) ruoankäyttötietoja sekä elintarviketeollisuuden ja Kansanterveyslaitoksen reseptitietoja.

Uudet suositukset maksan ja maksaruokien käytöstä alle kouluikäisillä lapsilla:

Imeväiset (alle 1-vuotiaat)
Ruokavaliossa tulee välttää maksaa ja kaikkia maksaruokia

Alle kouluikäiset
Maksamakkaraa ja - pasteijaa yhteensä enintään 70 g viikossa (noin 4-5 viipaletta/viikko)
ja
Maksalaatikkoa enintään 300 g (3/4 eineslaatikko) kuukaudessa
jolloin
Maksakastiketta ja - pihviä tulee välttää

A-vitamiini on välttämätön ravintoaine, jolla on keskeinen merkitys monissa elimistön toiminnoissa. Elimistö ei kuitenkaan pysty itse valmistamaan A-vitamiinia, joten sitä on saatava ravinnosta. A-vitamiini esiintyy eläinkunnan tuotteissa retinoideina ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina, jotka muuttuvat elimistössä retinoideiksi. Sekä A-vitamiinin puute että liikasaanti voivat aiheuttaa terveyshaittoja. A-vitamiinin puute on kuitenkin länsimaissa harvinaista. Sitä vastoin retinoidimuotoisen A-vitamiinin liikasaannin riski on olemassa. Tämän vuoksi suositellaan, että lasten maksaruokien käyttöä rajoitetaan. Kasvikunnan tuotteissa A-vitamiini esiintyy karotenoideina, jotka ovat haitattomia runsainakin marja-, hedelmä- ja kasvisannoksina.

Lähde: www.evira.fi

Evstekysely END-->