Menu
A+ A A-

Viikonlopun herkkureseptit

Pizzapohja

Pizza jauheliha aurajuustoItse leivottu pizzapohja takaa pizzan onnistumisen. Periaatteena pitäisi aina olla, että pohja maistuu kuin hyvä leipä - sitä haluaisi syödä sellaisenaan.

Silloin pizzastakin tulee hyvää. Kiireiselle on valmiit pizzapohjat ja pizza-ainesseoksesta tehdyt pohjat hyvä ratkaisu. Pizzapohjan voi korvata hyvin myös tortilla-letulla tai revityillä ruisleipäviipaleilla.

Hyvin ohueksi kaulittu valmiina ostettu voitaikina on myös toimiva ratkaisu. Tämän hieman raskaamman taikinan kanssa kannattaa käyttää vähärasvaisempia täytteitä, ettei lopputuloksesta tule liian tuhti. Teet pohjan mistä hyvänsä, eivät pizzat varmasti jää syömättä!

Tästä annoksesta saa uunipellillisen pizzaa. Kätevä apulainen on yleiskone tai leipäkone. Jos käytät leipäkonetta, anna koneen sekoittaa aineita 10 minuuttia ja vedä pistoke pois seinästä.

Tarvitset:
2 dl vettä
2 rkl öljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
(1 tl timjamia)

Tee näin:
1. Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon ja lisää muut aineet luettelon järjestyksessä.

2. Sekoita ainekset hyvin.

3. Kauli taikina kaulimella uunipellin kokoiseksi levyksi. Ripottele kevyesti vehnäjauhoja taikinan alle ja päälle, jotta taikina ei tartu pöytään tai kaulimeen.

4. Nosta levy kaulimen avulla uunipellille, jossa on leivinpaperi. Voit kääntää reunoja noin sentin leveydeltä kauniiksi reunukseksi.

5. Anna kohota leivinliinan alla. Lisää täytteet ja paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.

 

Vinkki 1: Rosson pizzakastiketta käyttämällä pohjan päällä saat pizzasta vieläkin maistuvamman. Ohjeen löydät täältä.

Vinkki 2: Avattu hiivapaketti säilyy hyvin pakastimessa seuraavaan leivontakertaan asti.

Tiesitkö...

että kiireisen pizzakokin avuksi sopivat myös rieska, tortillaletut tai ruisleipä. Ruisleivästä saa terveellisiä pizzoja, koska voitelun sijasta se sivellään kevyesti ketsupilla. Valitse päällysteiksi vähärasvaisia tuotteita ja lisää juustoa maltillisesti, niin käsissäsi on herkullinen ja terveellinen laihdutusruoka. Ruisleipäpizzan kypsentämiseen riittää mikroaaltouuni.

Rosson pizzakastike

Pizza jauheliha aurajuustoKäyttääpä sitten valmispohjia tai leipoo pitsapohjat itse, varmistaa hyvä pizzakastike hyvät maut. Pizza ei kaipaa niin paljon päällisiä ja ainesosiakaan, kun perusmaut ovat kohdallaan. Tämä kastike on tiettävästi Rosson pitsojen maun salaisuus.

Tarvitset:
1 1/2 - 2 dl tomaattimurskaa (kts myös vinkki 3 alla!)
n. 1/2 dl ketsuppia
2 dl vettä
vajaa 2 rkl fariinisokeria
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
ripaus chilijauhetta
mustapippuria maun mukaan

Tee näin:

1. Sekoita ainekset kattilassa.

2. Keitä noin puoli tuntia, kunnes kastike on sakeaa.

3. Levitä jäähtynyttä kastiketta kauttaaltaan pizzapohjan päälle, lisää pizzan täytteet ja juusto.

Vinkki 1: Kastiketta syntyy yhtä helposti tupla-annos. Jäähdytä kastike ja pakasta se sopiviin annosrasioihin. Seuraavalla kerralla ei tarvitse muistaa kuin sulattaa kastike.

Vinkki 2: Jos ei pizzaa tulisi jostain syystä tehtyä pakastimeen säilötystä kastikkeesta, saa tästä hyvän pohjan bolognesekastikkeeseen. Lisäät vain paistetun jauhelihan, halutessasi paistettua sipulisilppua, loraus punaviiniiä ja hieman vettä. Anna porista hiljalleen vähintään puoli tuntia.

Vinkki 3: Tee kastike tuoreaineksista. Kiehuta kattilassa vettä, kasta noin neljä tomaattia kuumassa vedessä. Tätä kalttaamiseksi kutsuttua toimenpidettä käytetään, jotta tomaatin kuori olisi helpompi irrottaa. Kuutioi tomaatti ja leikkaa tomaatin kanta pois. Käytä tätä tomaattimurskan sijasta. Kun luomutomaatteja on edullisesti saatavana, kannattaa tällaista kastiketta tehdä isompi annos kerrallaan ja pakastaa!

Uunipaisti

(vuoden 2008 leivonnainen/Karjalanliitto)

Perinneruoka Laatokan Karjalasta, Ruskealasta

350 g sianlihaa
350 g naudanlihaa
350 g lampaanlihaa
2 sipulia
1 pieni lanttu
3-4 porkkanaa

Mausteeksi pippuria, suolaa ja vettä.

Pilko lihat kananmunan kokoisiksi paloiksi. Pane lihat uunivuokaan, lisää pilkotut kasvikset ja mausta. Laita osa sianlihasta päällimmäiseksi. Lisää vettä niin paljon, että ainekset melkein peittyvät. Kypsennä 180 asteessa noin 2½ - 3 tuntia.

www.karjalanliitto.fi

Lohipiirakka

(vuoden 2008 leivonnainen/Karjalanliitto)

4 dl kypsää puuroriisiä
4 keitettyä kananmunaa murskattuna
300 g graavilohta
valkopippuria

Taikina:

2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
50-100 g voisulaa
2 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva lämpimään maitoon ja alusta. Lisää 1 ½ dl jauhoja hyvin sekoittaen. Anna taikinan kuplia 3 - 5 tuntia. Lisää suola, voisula ja loput jauhot. Alusta notkea taikina (taikinasta tulee kaksi piirakkaa). Kaulitse taikina levyksi ja nosta levy uunipellille niin, että puolet jää kanneksi.

Lisää pellille riisit, munamurska ja mausta pippurilla. Levitä lohiviipaleet täytteen päälle. Nosta reunoja täytteen päälle ja voitele ne vedellä. Käännä taikina kanneksi ja yhdistä reunat. Koristele piirakka taikinanuhoin ja pistele kuorimaveitsen kärjellä suomukuvioita pintaan.
Paista piirakka 200 asteessa noin 30 minuuttia.

www.karjalanliitto.fi

Mustikkarättänä

(vuoden 2008 leivonnainen/Karjalanliitto)

2 l mustikoita
1 dl sokeria
1 tl perunajauhoa

Sekoita ainekset ja pane uunivuokaan.

Taikina:

250 g voita sulatettuna
½ dl sokeria
4-5 dl ruisjauhoa
1 tl leivinjauhoa

Sekoita taikina pöperömäiseksi ja peitä marjat. Paista uunissa 160 asteessa noin 1 tunti.

www.karjalanliitto.fi

Evstekysely END-->