Menu
A+ A A-

Viikonlopun herkkureseptit

Mokkaruudut - Kärleks mums

MokkaruudutMokkaruudut, meillä Kärleks mums -nimellä tunnetut, ovat oikea ysäriherkku. Meillä näitä "aitoja mokkaruutuja" on tehty tällä reseptillä jo 70-luvulta asti. Tästä on syntynyt paljon variaatioita, mutta nyt pitkästä aikaa tätä reseptiä kokeillessa, ei ne toiset enää kelpaa. Tällä reseptillä syntyy pellillinen melko vikkelästi, siksi mokkaruudut ovat varmaan niin suosittuja esim. koulujen myyjäisissä.

 

 

 

Tarvitset:

2 kananmunaa

3 dl sokeria eli 2 kk (Kyllä, ennen käytettiin usein kahvikuppia mittana, 1 kk = 1,5 dl. Käytä kahvikuppia, ei -mukia.)

4,5 dl eli 3 kk vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 rkl tummaa, esim. VanHouten kaakaota

2 tl vaniljasokeria

1,5 dl eli 1 kk maitoa

150 g leivontamargariinia

 

Päälle:

100 g leivontamargariinia

3 dl eli 2 kk tomusokeria

5 rkl kylmää kahvia

2 tl vaniljasokeria

1 rkl tummaa, esim. VanHouten kaakaota

Halutessa kookoshiutaleita pinnalle koristeeksi.

 

Tee näin:

1. Vispaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.

2. Lisää loput aineet (margariini sulatettuna).

3. Kaada voipaperilla peitetylle reunalliselle uunipellille.

4. Paista 250 asteessa 7-10 minuuttia.

5. Anne leivonnaislevyn jäähtyä. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla sen esimerkiksi avoinaisen ikkunan eteen.

6. Sulata täytteen margariini ja lisää muut aineet.

7. Kaada valmiiksi paistetun ja jäähdytetyn pohjan päälle.

8. Lisää halutessasi hieman kookoshiutaleita pinnalle ja anna täytteen jähmettyä.

9. Leikkaa reunukset pois ja loput siisteiksi neliöiksi. Keitä kahvit ja nauti!

Mustikkapiirakka kermaviilitäytteellä

mustikkapiirakka kermaviilitäytteelläHelppo, nopea ja herkullinen. Eli loistava ratkaisu silloin, kun makeannälkä tai vieraat yllättävät.

 

Tarvitset:

100 g leivontamargariinia

3/4 dl sokeria

1 kananmuna

1 tl leivinjauhetta

2,5 dl vehnäjauhoja

 

Täytteeseen:

200 g mustikoita tai muita marjoja/hedelmiä

2 dl kermaviiliä (1 purkki)

1 kananmuna

1 tl vanilliinisokeria

1/2 dl sokeria

 

Tee näin:

1. Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri vispilällä.

2. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin, lisää loput ainekset ja sekoita nopeasti tasaiseksi ryynimäiseksi taikinaksi.

3. Voitele matala paistovuoka margariinilla tai öljyllä ja painele taikina sen pohjalle ja noin 2 cm korkuisiksi reunoiksi. Jauhottamalla kädet, onnistuu levittäminen helpommin.

4. Jos mustikat ovat pakasteesta, lisää niiden joukkoon 1 kukkurallinen ruokalusikallinen perunajauhoja. Se sitoo kosteutta marjojen sulaessa.

5. Sekoita kermaviili, kananmuna, vanilliinisokeri ja sokeri keskenään ja levitä se tasaisesti piirakan päälle.

6. Paista uunin alatasossa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti!

Takuusuosikki: Tonnikalapiirakka

piirakkaTämä resepti on ollut käytössä jo yli 20 vuotta ja edelleen se maistuu yhtä hyvältä niin aikuisille kuin lapsillekin. Kannattaa kokeilla samaa reseptiä siten, että korvaa tonnikalan sipuli-pekonitäytteellä. Myös pelkkä haudutettu sipuli sopii mainiosti, mutta silloin se vaatii mausteeksi lisäksi yrttejä.


Tarvitset:

100 g voita tai margariinia
3 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
3-4 rkl vettä

3 kananmunaa
2 prk kermaviiliä (tai 3 dl maitoa tai kermaa)
1 prk tonnikalaa (mieluiten paloina öljyssä)
noin 150 g juustoraastetta
mustapippuria, suolaa
sitruunaa


Tee näin:

1. Nypi rasva ja jauhot keskenään tai sekoita vatkaimella. Lisää kylmää vettä sen verran, että taikina pysyy koossa.

2. Painele taikina voideltuun vuokaan siten, että ympärille jää hieman reunojakin.

3. Paista piirakkapohjaa ilman täytettä noin 10 minuuttia 225 asteen lämmössä ja valmista sillä aikaa täyte.

tonnikalapiiraspala4. Valuta tonnikalapurkista ylimääräinen öljy pois. Sekoita täyte. Lisää kulhoon kananmunat, kermaviilit (tai maito), tonnikala ja juustoraaste. Purista joukkoon sitruunan mehua.

5. Mausta seos mustapippurilla, tarvittaessa lisää hieman suolaa.

6. Lisää täyte puolikypsälle pohjalle ja kypsennä edelleen 20-30 minuuttia.

Vinkki 1. Voit ripotella tuoretta persiljaa valmiin piirakan päälle.

Vinkki 2. Tonnikalan voi korvata myös kevyesti haudutetulla sipuli-pekoniseoksella (1 pkt pekonia pienittynä + 6 sipulia) tai pelkästään sipulilla (8 kpl), joka on maustettu yrteillä, esim rakuunalla. Myös purjo sopii sipulin lisukkeeksi ja mausteeksi, sitruunan voi jättää pois.

Rapeat kauralastut

kaurakeksitHieman muhkeammat kaurakeksit
 
Tarvitset 1 dl kaurahiutaleita
3/4 dl sokeria
1 rkl siirappia
50 g huoneenlämpöistä margariinia tai voita
1 rkl maitoa
1/2 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
 
Sekoita ainekset hyvin ja ota taikinasta kahdella ruokalusikalla pieniä nokareita pellille leivinpaperin päälle, yhteensä noin 20 kpl. Paista 175 asteessa 7-8 minuuttia, jopa hieman yli, uunista riippuen. Keksit ovat valmiita, kun ne ovat hieman ruskettuineita reunoista, mutta keskus vielä vaalea. Psst. kannattaa tehdä heti tupla-annos.
 
Tein nuorena kaurakeksejä melkein viikottain ja ne hävisivät pelliltä hetkessä. Osa katosi jo taikinana parempiin suihin. Näistä tulee lastumaisempia, ja ne myös palavat herkemmin, joten kannattaa olla tarkkana.

kauralastutTarvitset:
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
75 g voita tai margariinia

Tee näin:

1. Sulata voi ja anna sen hieman jäähtyä.

2. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

3. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja nosta sille ruokalusikalla pieniä taikinakekoja. Asettele keot riittävän kauas toisistaan, koska taikina leviää tasaiseksi lastuksi (6 kpl/uunipelti).

4. Paista noin 5 minuuttia 200 asteessa tai kunnes kaurakeksit ovat kevyesti kullanruskeita.

Murea ja mehukas karjalanpaisti

KarjalanpaistiKarjalanpaistilihat ovat usein tarjouksessa ja normaalihintaisinakin todella edullisia. Oikein valmistettuna näistä saa suussa sulavan ja lämmittävän karjalanpaistin. Tässä reseptissä on perinteistä karjalanpaistia hieman uudistettu, tuloksena maukas ja vieraillekin tarjottavaksi sopiva lihapata. Lihat voi ostaa joko valmiina karjalanpaistipakettina eli kuutioituina lihoina tai yhdistää porsaan- ja naudanlihakuutiot itse. Halvemmat osat lihasta sopivat tähän hyvin, koska hauduttaminen tekee niistä mureita. Rasvaakin saa olla, sillä se tuo muuten vähärasvaiseen pataan makua.

Tarvitset:
600-800 g karjalanpaistilihaa kuutioina
2-4 porkkanaa
noin neljä sipulia
0,5 dl suolakurkkua pieninä kuutioina
loraus suolakurkkujen lientä
3 rkl tomaattipyreetä (tai vajaa 1 dl ketsuppia tai 1-2 dl tomaattimurskaa)
2 rkl sinappia
2 laakerinlehteä
1 rkl musta- tai punapippureita kokonaisina tai rouheena
lihaliemikuutio
vettä
pieni loraus kermaa
2 rkl vehnäjauhoja

Tee näin:

1. Laita paistinpannulle tai valurautapannulle pieni loraus öljyä ja reilu ruokalusikallinen voita, kuumenna mutta älä paahda ruskeaksi. Paista lihat kuumalla pannulla. Paista vain noin 300 g kerrallaan, jotta lihat eivät viilennä pannua. Laita lihat lihapataan.
2. Kuori ja kuutioi porkkanat ja leikkaa sipulit lohkoiksi. Lisää porkkanat pataan ja paista sipulit samassa pannussa jossa paistoit lihan. Kun sipulit ovat kevyesti läpikuultavia, lisää nekin pataan.
3. Kaada liha-vihannesseoksen päälle vettä niin paljon, että ne peittyvät.
4. Lisää loput ainesosat.
5. Anna padan kuumeta niin, että vesi kiehuu. Madalla lämpöä siten, että neste on juuri ja juuri kiehumassa. Anna padan hautua 1-3 tuntia. Mitä pidempään pata hautuu, redusoituvat sen maut paremmiksi ja liha on sitä mureampaa.
6. Sekoita vehnäjauhot noin 1 dl vettä. Lisää seos vähän kerrallaan käsin vatkaamalla pataan. Lisää myös pieni loraus kermaa halutessasi, se pehmentää padan makua. Sekoita kunnes pata kiehuu jälleen ja sen liemi alkaa suurustua. Mikäli haluat kirkkaan liemen, jätä vehnäjauhoseos pois tai jos haluat paksumman, lisää vehnäjauhoja hieman enemmän.

Vinkki: Tämä ohje sopii hyvin myös minipihvipadaksi. Paista pieniä pihvejä kevyesti pinnalta ruskeiksi ja lisää loput ainekset kuten ohjeessa.

Marja-, omena- tai raparperipiirakka jogurttitäytteellä

mustikkapiirakka kermaviilitäytteelläTällä reseptillä valmistuu herkullinen ja salaa hieman terveellisempi piirakka niin marjoista, omenoista kuin raparperista. Täytteeseen antaa mehukkuutta jogurtti. Raparperipiirakassa se on kätevä lisä, sillä raparperin kanssa tulisi aina nauttia maitotuotteita. Kyseessä on pitkän kehittelyn tulos, johon yhdistyy mummon vanha resepti, sesongin tuotteet ja terveellinen jogurtti.

Tarvitset:

1 dl maustamatonta jogurttia
50 g voita
3 dl vehnäjauhoja
pieni ripaus suolaa

Täytteeseen:
2 dl maustamatonta jogurttia
300 g raparperia pilkottuna (tai omenaa tai marjoja)
3/4 dl sokeria
1 tl kardemummaa (ei välttämätön)
1 rkl Maizena-suurustetta
2 tl vaniljasokeria
halutessa pähkinärouhetta

Tee näin:
1. Nypi voi sekaisin muiden aineksien kanssa tasaiseksi taikinaksi.

2. Anna levätä leivinliinan alla 30 minuuttia.

3. Kauli taikina pyöreän piirakkavuoan kokoiseksi ja nosta se voideltuun vuokaan. Pistele taikinaan reikiä haarukalla.

4. Paista pelkkää pohjaa 200 asteessa vajaa 10 minuuttia ja jäähdytä.

5. Kuori (ihan nuoria varsia ei tarvitse kuoria) ja viipaloi raparperit. Jos käytät omenaa, kuori ja viipaloi ne. Laita palat piirakkavuokaan. Ripottele Maizena ja sokeri sekä halutessasi kardemumma raparperien/omenoiden/marjojen päälle.

6. Sekoita vaniljasokeri ja kardemumma jogurtin päälle ja levitä seos raparperien päälle. Pinnalle voi ripotella pähkinärouhetta.

7. Paista piirakkaa uunin alaosassa 175 asteessa 30- 40 minuuttia.

Evstekysely END-->