Menu
A+ A A-

Grillaamisen opas

Share

porsaanleike_atria

Heti kun säät sallivat, on kivaa vaihtelua siirtää keittiö pihalle.

Grilli sopii monen ruokalajin ja ihan kokonaisen ruoka-aterian valmistamiseen. Tässä parhaimpia vinkkejä, kesän lähestyessä vinkkejä ja herkullisia reseptejä päivitetään jatkuvasti lisää. Grilli esiin ja herkuttelemaan!

Samat ohjeet käyvät melkein sellaisinaan käytettäviksi takassa ja nuotiossa. Niissä kypsennysaikojen ja kypsyyden varmistaminen on hieman hankalempaa, koska kypsennyslämpötilaa on vaikeampi kontrolloida. Mutta, pikkuhiljaa kypsentämällä saa varmasti hyvät sapuskat!

Porsaanliha

Porsaan ulkofile on hyvistä grillilihoista edullisinta, kilohinta on tarjouksissa noin 6-8 euroa. Ulkofilettä kypsennettäessä on haasteena löytää oikea kypsyysaste. Porsaanlihaa ei voi tarjota kuin läpikypsänä, mutta on varottava ettei sitä kypsennä liikaa, koska se vähärasvaisuutensa vuoksi jää helposti kuivaksi.

Porsaan sisäfilettä saa edullisimmillaan 7-10 euron kilohintaan.Se sopii hyvin paistettavaksi kokonaisena tai pihveinä. Kokonaisena grillattuna on mehukkuus helpompi säilyttää valmistuksen aikana.

Talouskyljys eli porsaankyljykset sopivat hyvin grillaamiseen, kun niitä kiertävään rasvapintaan tehdään ensin viiltoja. Älä poista rasvaa ennen paistamista, sillä se antaa pihville maun, pitää sen mehukkaana ja säilyttää pihvin muodon.

Kyljysrivi eli ribsit on edullista ja todella maukasta sormiruokaa ja naposteltavaa, jossa on aivan oma intensiivinen makunsa. Grillaa kyljykset maustekastikkeen (kts. alla) kanssa joko erillisinä tai kokonaisena kyljysrivinä.

Paahtokylki sopii myös grillissä kypsennettäväksi. Sivele pintaan grillauksen aikana useaan otteeseen maustekastiketta.

Naudanliha

Naudanlihapihvi on grillipihveistä monille se mieluisin. Mehukkaita pihvejä saa entrecote-lihasta, koska se sisältää hieman rasvaa, Rasva tuo ruokaan erityisen herkullista mehukkuutta ja makua. Tarjouksia on melko harvoin ja niiden hinnat ovat yleensä hieman yli 20 euron.

Ulko- ja sisäfile sopivat myös erinomaisesti grillaamiseen. Sisäfileen tarjoushinnat vaihtelevat 20-30 euron välillä. Ulkofileen hinta on yleensä tarjouksissa alle 20 euroa kilolta. Edullisimpia ovat yleensä ulkomaiset lihat ja luonnollisesti etenkin pakasteet.

Sisä- ja paahtopaistista saa herkullisia vartaita ja pihvejä.

Fileeselästä tehdään häränkyljykset ja t-luupihvit, jotka sopivat hyvin grillaamiseen.

Naudanlihaa paistaessa voi pihvit paistaa haluttuun kypsyysasteeseen, suosituinta on medium+ -paistoaste, jolloini liha on sisältä vain hennosti punertavaa. Medium-paistoasteessa lihan sisin osa jätetään aivan punaiseksi eli raa'aksi.

Tiesitkö...

että pihvilihaksi, pihvihäräksi tai pihvisonniksi kutsutaan lihaa, joka on naudasta, jonka perimästä 75 % on liharotua. Risteyttämällä eri liharotuja lihaan saadaan haluttuja ominaisuuksia, kuten marmoroitumista. Marmoroitu liha on maukasta, pehmeää ja mehukasta. (lähde: Lihatiedotus).

Pihvilihaa voi ostaa myös suoraan tiloilta, jolloin saa taatusti tuoretta ja laadukasta raaka-ainetta. Esimerkiksi hereford-lihaa myyviä tiloja löydät täältä.

Lampaan liha

Lampaankyljykset ja -filee ovat maultaan aivan omaa luokkaansa ja monen suosikkeja. Edullista lihaa ei juuri saa, mutta voihan ajatella toisinkin - vähempi määräkin riittää jos maku on kerran hyvä. Parhaiten tarjolla ja edullisinta lammasta saa yleensä pääsiäisenä, ulkofilee maksaa tuolloin alle 20 euroa kilolta. Useimmiten tarjouslihat ovat pakastetavaraa. Parasta makua saa kuitenkin hyvältä lihatiskiltä ostetusta tuoreesta lihasta. Lampaan liha vaatii eri mausteet kuin muut lihat, väärin maustettuna sen makua sanotaan jopa villaiseksi. Tosin varsinaisesti villaiselta maistuvaa lampaanlihaa sai vuosia sitten, kun lampaita kasvatettiin lähinnä villan vuoksi, ei lihakarjana. Suolaa, mustapippuria ja halutessa joku sopiva yrtti riittävät, katso vinkit täältä.

Poro ja riista

Poronliha ja riista eli esimerkiksi peura ja hirvi ovat luonnon omaa luomulihaa. Vapaasti käyskentelevät, tuoretta ruokaa syövät riistaeläimet maistuvat hyviltä, mutta monen mielestä myös voimakkailta. Riistaeläimistä saatua lihaa ei tarvitse maustaa voimakkaasti, sillä liha on itsessään jo melko voimakasta. Suola, pippuri ja sopiva yrtti (katso vinkit täältä) riittävät. Lihaa on hyvä sivellä öljyllä grillauksen edetessä, sillä ne vähärasvaisina kuivuvat helposti.

Broileri

Grillattu broileri on herkullista, mutta se on aina valmistettava niin, että liha on läpikypsää. Kypsyyden voit tarkistaa leikkaamalla palan halki, jos sisältä tihkuava neste on läpinäkyvää eikä punaista, on liha kypsää. Haasteellisinta on saada kokonainen broileri kypsymään läpi asti. Suositeltavaa onkin esikypsentää liha ensin uunissa tai mikroaaltouunissa ja siirtyä vasta sen jälkeen grillaamiseen.

Broilerista on tarjolla grillattavaksi marinoimattomina ja marinoituina broilerinkoipia (sisältävät luun), broilerin fileeleikettä (sisältävät luun) ja broilerin fileetä. Myytävänä olevat ohutleikkeet ovat ohuiksi leikattuja fileitä ja ne ovat nopean kypsymisen vuoksi hyviä grillaamiseen. Broilerin liha ja kesähelle on huono yhdistelmä. Lihaa ei saa säilyttää lämpöisenä ja sen käsittelyssä käytettyjä leikkuulautoja ja -veitsiä ei saa käyttää muuhun ruoanlaittoon.

Jauheliha

Kaikki lihat sopivat grillattavaksi myös jauhettuina. Grillissä syntyy parhaat itsetehdyt hampurilaiset, jauhelihapihvit ja kebakot. Katso taikinan ohje täältä. Katso vinkit yrteillä maustamiseen täältä. Muista jauhelihaa käsitellessä, että hyvä hygienia on tärkeää. Jokainen lihan leikkuupinta on bakteereille altis, ja niitähän riittää jauhelihassa. Käytä aina puhtaita ottimia ja leikkuulautoja, äläkä käytä niitä muuhun ruoanlaittoon. Älä säilytä ruokaa lämpimässä vaan syö herkut heti!

Mikäli käytät kebakoissa puuvarrastikkuja, liota niitä vähintään tunti vedessä ennen käyttöä, jolloin ne eivät hiilly niin helposti. Metalliset varrastikut ovat siitä käteviä, että ne kypsentävät lämmetessään lihan myös sisäpuolelta.

Maksa ja munuaiset

Maksa sopii myös grillattavaksi. Naudanmaksasta on poistettava kalvo ennen kypsentämistä ja se huuhdellaan kylmällä vedellä tarvittaessa. Maksa kypsennetään aina miedolla lämmöllä nopeasti, jotta se ei sitkisty. Maku on parhaimmillaan, kun maksa on sisältä vielä kevyesti punertavaa.

Munuaiset halkaistaan useaan osaan ennen kypsentämistä ja niitä on hyvä liottaa kylmässä vedessä pari-kolme tuntia tai ryöpätä eli kiehauttaa ne kevyesti vedessä ennen kypsentämistä, jolloin niiden maku paranee.

kalakasvisvartaatKalat

Kala kypsyy hyvin foliokäärössä suolalla ja pippurilla maustettuna. Myös yrtit sopivat kalan kanssa, katso vinkit maustamiseen täältä. Samaan kääröön voi lisätä vihanneksia, valkosipulia ja esimerkiksi katkarapuja. Käytä pohjalla leivinpaperia, jolloin ruoka ei tartu pohjaan. Kypsyminen kestää vajaan puoli tuntia. Kypsyyden voi hyvin kokeilla: avaa käärö ja kokeile murentaa pala kalasta. Jos kala murenee helposti lohkoiksi, on se kypsää.

Kala sopii hyvin myös sellaisenaan tai fileenä grillattavaksi. Pienimmät kalat on hyvä kypsentää muurinpohjapannulla tai muulla alustalla, jolloin niiden käänteleminen lastalla on helpompaa eivätkä ne pääse tarttumaan grilliritilään. Peratut kalat maustetaan kauttaaltaan suolalla ja pippurilla sekä halutessa yrteillä. Pintaa voi sivellä öljyllä tai kirkastetulla voilla grillaamisen aikana. Kirkastettua voita saat sulattamalla suolatonta voita kattilassa, anna jäähtyä hieman ja ota talteen vain voisulan kirkas osa. Loput eli voin heran voi käyttää hyvin esimerkiksi leivonnassa. Kirkastettu voi ei kärähdä niin helposti kalan pintaan ja maistuu muutenkin paremmalta.

Kalan kanssa sopii tarjottavaksi uudet perunat, salaatti ja kermaviilikastike.

Kasvikset

Kasvikset kypsyvät herkullisiksi alumiinifoliokääröissä pitkään kypsennettynä. Muista lisätä pohjalle pala leivinpaperia, joka estää kasviksia takertumasta folioon. Pese, kuori ja paloittele vihannekset, lisää nokare voita tai kevyesti oliiviöljyä kasvisten pinnalle.

Vartaat voi hyvin tehdä pelkästään vihanneksia käyttämällä. Lisäpotkua saa marinoimalla kasvikset ensin hetken maustekastikkeessa (kts. ohje alla) ja pujottamalla vartaisiin mukaan lisäksi feta- tai halloumijuustoa.

Mikäli käytät hiiligrilliä, aloita grillaaminen vasta kun hiilien pinnalla on vaaleaa hiilituhkaa eli grilli on valmis. Yleensä grilli on valmis käytettäväksi noin puoli tuntia sytyttämisestä. Mikäli käytät puuvarrastikkuja, liota niitä vähintään tunti vedessä ennen käyttöä, jolloin ne eivät hiilly niin helposti. Metalliset varrastikut ovat siitä käteviä, että ne kypsentävät lihan myös sisäpuolelta.

perunasilli_kotimkasv_anneli_hongistoPeruna

Perunoita kannattaa tehdä esikeitetyistä kuorituista perunoista tai uusista perunoista siten, että ne kiedotaan folioon. Tarkoitukseen sopii mainiosti edellisenä päivänä keitetyt perunat, joten kesäaikaan kannattaa perunoita tehdä aina reilu satsi. Laita pohjalle pala leivinpaperia, jolloin perunat eivät tartu folioon. Samassa käärössä voi antaa hautua myös ylösalaisin pinnalle asetetut voidellut ruisleivät, tomaattia, sipulia ja vihanneksia.

Perunat kypsyvät hyvin foliokäärössä paloiteltuina ja öljyllä valeltuina. Ohutkuorisia perunoita ei tarvitse edes kuoria, riittää kun peset ne huolellisesti. Perunalohkoille on myytävänä myös erilaisia maustesekoituksia, mutta maustamisen voi tehdä hyvin myös itse. Ripaus suolaa, pippuria ja paprikajauhetta sekä mahdollisesti jotain yrttiä.

Uuniperunat eli esimerkiksi punaisesta rosamunda-lajikkeesta saa herkullista ruokaa. Ensin ne pestään, sitten pistellään haarukalla muutamia reikiä perunan yläpintaan ja esikypsennetään mikroaaltouunissa vähintään kuusi minuuttia. Sen jälkeen ne kypsyvät sopivasti muiden grillattavien kanssa samassa ajassa. Perunoihin ei tarvitse lisätä suolaa.

Juhlavampia uuniperunoita saa, kun pirskottaa niiden pintaan kevyesti oliiviöljyä ja kietoo ne yksitellen alumiinifolioon. Folion käyttöä ei kannata kuitenkaan ottaa tavaksi, ellei kierrätä alumiinia metallikeräyspisteissä. Kypsennä perunat grillissä, avaa kääröä hieman, tee ristikkäisviilto perunan pintaan ja paina perunan kyljistä niin, että viillot aukeavat. Tarjoile voisilmän tai kermaviilinokareen kanssa. Kermaviilin voi halutessaan maustaa suolalla, pippurilla ja yrteillä. Hieman paksumpaa ja ruokaisempaa saat, kun lisäät vielä keitetyn kananmunan silppua tai esimerkiksi kinkkusuikaleita, katkarapuja tai kalaa.

Vinkki 1: Mikäli käytät pientä hiiligrilliä, esimerkiksi picknikillä, kypsennä kasviksia hetki keittämällä, uunissa tai mikroaaltouunissa. Pikkugrillien pieni hiilimäärä ehtii helposti palamaan loppuun ennenkuin kasvikset ovat pehmenneet riittävästi.

Vinkki 2: Katso alempana kohdasta "muuta grillattavaa" Göranin silliperunakääröt.

Kuva: Kotimaiset kasvikset ry / Anneli Hongisto

Tomaatti

Grillissä kypsennetyt tomaatit sopivat kastikkeen sijasta grilliruoan seuraksi. Pienimmät tomaatit voi kypsentää sellaisenaan esimerkiksi vartaissa.

Halkaise tomaatit poikittain terävällä veitsellä. Lisää leikkauspinnoille kevyesti suolaa ja mustapippuria. Hienonna muutamia valkosipulinkynsiä ja kuumenna öljytilkassa ruskistamatta. Grillaa tomaatinpuolikkaita ensin leikkauspinta alaspäin 3 - 5 minuuttia. Voit käyttää alla öljyttyä grillausritilää, rei'itettyä folioalustaa tai vain alumiinifoliota öljyllä sipaistuna. Käännä tomaatit leikkauspinta ylöspäin. Lusikoi päälle valkosipuliöljyä. Jatka grillausta toiset 3 - 5 minuuttia. Nosta tomaatit tarjolle leveän lastan avulla. Ripota pinnalle raastettua parmesaanijuustoa ja tuoretta timjamia.

Luumu- ja kirsikkatomaatit on kätevää grillata kokonaisina. Pyöräytä niille kulhossa, jossa on valkosipuliöljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Pujota tomaatit vartaisiin. Kääntele vartaita välillä grillauspihdeillä. Anna paahtua 6 - 8 minuuttia. Nosta tomaattivartaat tarjolle ja valele päälle loppu valkosipuliöljystä. Täydennä halutessasi tuoreella yrtillä ja parmesaaniraasteella. Tomaattien valmistusohjeen lähde: Kotimaiset kasvikset ry.

Maissi

Maissi vaatii melko pitkän kypsymisajan ja siksi kätevintä on käyttää esikeitettyjä maisseja. Kaupoissa myydään valmiiksi tyhjiöpakattuina esikeitettyjä maisseja, jotka sopivat sellaisenaan käytettäväksi. Ennen tarjoilua niiden pintaa voi sivellä kevyesti voilla.

Parhaimmat maissit saa esikeittämällä kevyesti suolatussa vedessä itse tuoreita kotimaisia maisseja. Loppukypsennys tehdään grillissä. Voitele pinta lopuksi kevyesti voilla. Kätevintä on pistää haarukat tai vastaavat valmiin maissin kumpaankin päähän, jolloin sen syöminen on helpompaa.

Grillisetti-hkMuuta grillattavaa

Grillaamiseen sopii hyvin myös sipulit, kesäkurpitsa ja paprika. Ja tietysti kaikki makkara maistuu herkulliselta grillattuna.

HampurilainenKokeile pikaruokana valmiina myytävien hampurilaisten tai hot dogien valmistusta grillillä, ne saavat grillauksesta aivan uudenlaisen herkullisen maun ja hienoisen rapeuden. Lasten supersuosikki! Ekologisesti huono, mutta erikoistilanteissa kelpo ratkaisu on kypsentää picknikillä 6-8 hampurilaista kertakäyttögrillissä. Lämmitä ensin pihvejä, lisää loppuvaiheessa sämpylän puolikkaat. Laita sämpylän pohjaosan päälle ketsuppia, pihvi päälle, sen päälle juustoviipale ja lopuksi kansi. Halutessa voi lisätä tuoreita vihanneksia väliin. Helppoa, nopeata, halpaa ja huippuherkullista!

Valmiit karjalanpiirakat maistuvat melkein aidoilta karjalalaisilta piirakoilta, kun paahdat niitä miedolla lämmöllä grillissä, takassa tai nuotiossa.

muurinpohjaletutGrillissä tehty pizza on erityisen maistuvaa kesäisin (grillipizzan resepti).

Ruispizza, (ruispizzan resepti)

Herkutteluun voi paahtaa vaahtokarkkeja nuotiotikuissa.

Muurinpohjaletut, resepti

rieskaPohjoisemman ruotsin erikoisuus, peruna-sillikääröt (Göranin spesiaali) on kokeilemisen arvoinen makututtavuus, jota syödään pohjoisemmassa Ruotsissa nuotion tai grillin ääressä. Tarvitset sillifileitä (kutsutaan myös ravintolasillifileiksi), puikulaperunoita (Ruotsissa käytetään jordäppel-nimellä tunnettua lajiketta), ohuita rieskoja ja voita. Suomen oloihin mukaeltuna kääröt voi tehdä esimerkiksi näin: Liuota ravintolasillin fileitä tai paloja kylmässä vedessä usean tunnin ajan. Voit välillä vaihtaa veden, jos haluat vielä vähäsuolaisempaa kalaa. Kaada vesi pois ja kuivata paloja hetki talouspaperin päällä.

Keitä kattilallinen kuorittuja tai hyvin pestyjä puikulaperunoita miedosti suolatussa vedessä. Hyvää tulee varmasti myös uusista perunoista. Pääasia, että perunan maku on melko makea sillin suolaisuuden vastakohdaksi. Paista sillipalat muurikkapannulla, paistinpannulla tai grillin parilalla. Voitele rieska kevyesti voilla, murskaa haarukalla perunoita koko rieskan pintaan ja lisää grillattuja sillipaloja. Kääri rullalle ja nauti huurteisen kylmän juoman kanssa. Tack Göran, jättegott!

Maustekastike ja marinointi

Lihan voi hyvin marinoida itse. Sekoita puoleen desilitraan oliiviöljyä ja lisää pari ruokalusikallista sitruunamehua tai viinietikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Maustekastiketta voi hyvin maustaa mieluisekseen lisäämällä siihen lisäksi esimerkiksi hieman soijaa (jätä tuolloin suola pois), ketsuppia, hunajaa, valkosipulia, sitruunanmehua tai ripaus sokeria. Broilerin maustamisessa hyvän makulisän ja väriä lihalle antaa curry ja paprika. Kaikkiin kastikkeisiin sopii tuoreet yrtit, joita on kätevä kasvattaa kesäisin itse grillin vieressä. Katso vinkit yrteillä maustamiseen täältä.

Kastiketta voi hyvin tehdä hieman isomman annoksen kerralla, se säilyy hyvin vähintään viikon. Jos haluat marinoida lihan etukäteen, laita liha elintarvikkeille tarkoitettuun muovipussiin, lisää maustekastike ja pyörittele lihaa kunnes se on kauttaaltaan kosketuksissa kastikkeeseen. Sulje pussi tiiviisti ja anna maustua jääkaapissa noin 12-24 tuntia. Halutessasi voit paistaessa lisätä samaa kastiketta vielä lihan pintaan eli tehdä marinoinnin lisäksi myös glaseerauksen.

Naudanlihalle sopii myös hyvin punaviinimarinadi. Punaviini maustetaan soijakastikkeella, pippurilla ja suolalla. Voit lisätä vielä 1-2 ruokalusikallista balsamico- tai muuta viinietikkaa.

 

Näin grillataan

1. Ota liha lämpenemään ajoissa, koska paras lopputulos syntyy huoneenlämpöisestä lihasta. Marinoi liha halutessasi.

2. Jos käytät hiiligrilliä, aloita grillaaminen vasta kun hiilet ovat vaalean tuhkapölyn peitossa eli noin puoli tuntia sytyttämisestä. Grilli pysyy parhaiten puhtaana, jos käytät alumiinigrillivuokaa alustana. Grillivuoan voi hyvin huuhtoa käytön jälkeen ja uusiokäyttää monta kertaa. Usein kaasugrilleissä nähdyt grillien parilapinnat ovat käteviä, kunhan grillin teho riittää kuumentamaan pinnan riittävän kuumaksi. Kokeile kuumuus koekypsentämällä ensin pieni pala tai esimerkiksi palan vaaleaa leipää. Grillaaminen vaatii yleensä hieman rasvaa, suolaton voi on rasvoista herkullisin grilliruoissa.

3. Grillaa pihvit nopeasti kummaltakin puolelta. Käännä pihvit vain kerran, silloin niiden mehukkuus säilyy parhaiten. Mausta suolalla, mustapippurirouheella ja esimerkiksi tuoreella timjamilla. Voit voidella pihvejä kypsymisen aikana öljyllä tai maustekastikkeella.

4. Mikäli olet epävarma lihan kypsyydestä, voit ottaa oman pihvisi ja leikata sen keskeltä halki. Yleisin virhe on paistaa lihat liian kypsäksi, jolloin niihin tulee helposti hiiltynyt pinta ja kuiva koostumus.

Vinkki 1: Jos sokeria sisältävä maustekastike saa paistua kauan pihvin pinnalla, on sillä taipumuksena kärähtää mustaksi. Tämän voi välttää parhaiten sivelemällä kastike vasta aivan lopussa, tätä tapaa sanotaan glaseeraukseksi. Hyvälle lihalle riittää kuitenkin hyvin suola ja pippuri, näin maustettuna pysyy grillikin puhtaampana. Nyrkkisääntönä voisi sanoa: mitä parempi liha, sitä vähemmän mausteita.

Vinkki 2: Kääri liha folioon kypsennyksen lopussa tai sen jälkeen ja anna kypsymisen jatkua hauduttamalla. Etenkin näin tehtynä tulee varoa liikaa kypsentämistä.

Vinkki 3: KOKONAINEN FILEE, noin kilon painoinen, sopii myös grillattavaksi. Pujota filee tukevaan vartaaseen ja paahda grillissä. Sivele pintaa usein öljyllä tai maustekastikkeella. Filee alkaa olle valmis, kun lihan pinta alkaa kuivahtamaan. Naudanfilee kypsyy mediumiksi (sisältä vielä punaista) noin 20 minuutissa. Paistomittarin käyttö on suositeltavaa.

Vinkki 4: GRILLIVARTAAT eivät välttämättä lisukkeita tarvitse, koska ne ovat sellaisenaan täydellinen ateria. Perunasalaatti ja tuoresalaatti sopii kuitenkin hyvin vartaiden kera, Perunat ja riisi tekee annoksesta jo todella ruokaisan. Lihaa tai makkaraa on hyvä varata pienen pihvin verran eli noin 200 g tai sen alle. Pujota lihaa tai makkaraa paloiteltuna vartaisiin ja lisää väleihin esimerkiksi tuoreita herkkusieniä, sipulia, tomaatteja, esikypsennettyä maissia tai kesäkurpitsaa.

Mikäli käytät puuvarrastikkuja, liota niitä vähintään tunti vedessä ennen käyttöä, jolloin ne eivät hiilly niin helposti. Muista, että metalliset varrastikut kypsentävät lihaa myös sisäpuolelta.

Vinkki: Mikäli käytät pientä hiiligrilliä, esimerkiksi picknikillä, kypsennä kasviksia hetki keittämällä, uunissa tai mikroaaltouunissa. Pikkugrillien pieni hiilimäärä ehtii helposti palamaan loppuun ennenkuin kasvikset ovat pehmenneet riittävästi. Käytetty grillihiili sopii pensaiden ja puiden juurelle, mutta kompostissa se haittaa kompostin toimintaa.

Kuvat: Atria ja Kotimaiset Kasvikset ry / Tommy Selin, HK ja Fazer

Kommentit  

 
0 #3 VS: Grillaamisen opasGuest 03.07.2013 13:29
Lainaus Guest:
Ribsien mainostaminen edullisena grilli-
lihana on harhaanjohtavaa.
Kilohinta kaupassa kuin kaupassa on sama kuin porsaan ulkofileessä,jopa korkeampi.
Lihamäärän suhtessa ribsit ovat kalleinta
grillilihaa....tosin kovin maukkaita.

Oikeassa olet, mikäli haluaa annokseen paljon lihaa, ei kilohinta ole enää edullinen. Ribsit ovat kuitenkin niin maukkaita ja käsin naposteltavaa sormiruokaa, siksi annokseen tarvitaan syöjästä riippuen vain 6-12 luun rivi. Maukasta kesää, toivottaa Ruokamenot.
Ilmoita ylläpidolle
 
 
0 #2 edullista?Guest 27.06.2013 16:27
Ribsien mainostaminen edullisena grilli-
lihana on harhaanjohtavaa.
Kilohinta kaupassa kuin kaupassa on sama kuin porsaan ulkofileessä,jo pa korkeampi.
Lihamäärän suhtessa ribsit ovat kalleinta
grillilihaa....tosin kovin maukkaita.
Ilmoita ylläpidolle
 
 
0 #1 VS: Grillaamisen opasTiina 24.06.2011 08:25
Kiitos tomaattiohjeest a! Näillä mennään juhannuksena. :lol:
Ilmoita ylläpidolle
 
Evstekysely END-->