Menu
A+ A A-

Grillipihvi ja maustevoi, porsaan ulkofilee ja naudanliha

porsaanleike_atriaPorsaan ulkofilee sopii hyvin grillipihveiksi. Herkullista syntyy yhtä helposti maustamattomasta kuin maustetustakin lihasta. Samalla reseptillä onnistuu pihvit myös naudanlihasta.

 

Grillissä tai paistinpannulla kypsennettäviin pihveihin käy niin sisä- kuin ulkopaistikin. Ulkopaisti on edullisempaa, sisäpaistista saa hieman pienempiä, mutta erittäin mureita pihvejä. Esimerkiksi 600 gramman porsaan ulkofileestä saa hyvin pihvit neljälle.

Paistamiseen voi käyttää myös maustamattomia tai marinoituja grillileikkeitä ja pihvejä.

Tarvitset:
150-200 g lihaa ruokailijaa kohden, esim. 600 g porsaan ulkofileestä saa hyvin pihvit neljälle
suolaa, mustapippuria

Maustevoi: voita, suolaa, pippuria, yrttiä

 

Tee näin maustevoi:

1. Maustevoin voi tehdä muutamia tunteja tai vaikka päiviä etukäteen. Sekoita muutamaan ruokalusikalliseen voita, ripaus suolaa, mustapippuria ja esimerkiksi pieneksi silputtua rosmariini. Jos haluat punertavaa maustevoita, lisää voin sekaan paprikajauhetta.

2. Muotoile voi talousmuovin välissä tai leipäpussissa noin 2-3 cm paksuiseksi pötköksi. Kiedo muovit rullalle voin ympärille ja laita pakastimeen odottamaan. Maustevoita kannattaa valmistaa kerralla vähän enemmänkin kuin kerralla käytettäväksi, sillä se säilyy vaikka koko kesän pakastimessa.

2. Viipaloi aina tarvittava määrä maustevoinappeja ja siirrä loput heti takaisin pakastimeen.

 

Tee näin grillipihvi:

1. Leikkaa liha noin kahden sentin paksuisiksi viipaleiksi.

2. Nuiji tai painele pihvit rystysillä ja anna niiden odottaa huoneenlämmössä noin tunnin ennen paistamista.

3. Sytytä grilli jo tässä vaiheessa jos käytät hiiligrilliä. Grilli tarvitsee aina vähintään puoli tuntia ennenkuin hiilet ovat sopivia paistamiseen.

4. Paista pihvit kummaltakin puolelta kauniin ruskeiksi. Naudanlihan voi jättää medium-kypsäksikin, mutta porsaan liha pitää aina kypsentää läpikypsäksi. Liika paistaminen saa porsaanlihan toisaalta liian kuivaksi. Varminta on paistaa lihat kauttaaltaan kauniin kullanruskeiksi ja leikata yksi pihveistä kahteen osaan, jolloin näet onko sisus sopivan kypsä.

5. Tarjoile. Viipaloi vajaan sentin paksuinen viipale maustevoista ja laita maustevoinappi kuuman pihvin päälle.


Kuvassa pihvien ohessa on paistettu samalla herkkusieniä, perunoita ja tomaattia. Poista herkkusienistä kantaosa ja täytä sisus valmiiksi maustetulla sulatejuustolla. Viipaloidut tai puolitetut perunat syntyvät varmimmin perunoista, joita on ensin keitetty jonkin aikaa. Esikypsennetyt perunat annetaan jäähtyä, viipaloidaan paksuiksi siivuiksi tai puolitetaan sekä sivellään kevyesti öljyllä ja paistetaan. Päälle voi ripotella esimerkiksi pilkottua rosmariinia mausteeksi. Perunanpuolikkaisiin voi kietoa pekonisuikaleen makua antamaan, jolloin öljyä ei tarvita. Tomaatit voi kypsentää pehmeiksi puolitettuina, ripottele halutessasi hieman hiutalesuolaa päälle.

Kuva: Atria

Vinkki: Pihvit voi paketoida myös alumiinikääröön odottamaan ruokailua. Tämä jälkikypsennys yleensä vain parantaa pihvin makua ja koostumusta. Silloin kannattaa maustevoi laittaa vasta ruokaillessa, mutta vain jos pihvi on lämmin. Kylmän tai haalean pihvin päällä voi ei sula ja on ikävän makuinen.

Evstekysely END-->