Logo

Keitetyt ja paistetut perunat

perunasilli_kotimkasv_anneli_hongistoSuperhalpa perusruoka-aine, josta saa monia eri versioita. Keitetyt perunat voi tarjoilla kuoriperunoina tai kuorittuina. Ne sopivat hyvin lämmitettäväksi jälkikäteen mikrossa tai pilkottuna niistä tulee hyvä pohja pyttipannulle. Kuoritut keitetyt perunat ovat lähtökohtana myös perunamuussille ja perunasalaatille.Keitetyt perunat säilyvät jääkaapissa useita päiviä.

Tarvitset:
perunoita
vettä
suolaa

Tee näin:

1. Pese perunat. Jos haluat valmiiksi kuorittuja perunoita, kuori ne pesemisen jälkeen. Vitamiinit säilyvät parhaiten tallessa kuorineen keitetyissä perunoissa. Laita perunat kattilaan ja lisää vettä niin, että ne peittyvät reilusti. Lisää suolaa, noin teelusikallinen on sopiva määrä 8-10 perunalle. Keitä niin kauan, että vesi kiehuu. UUSIA PERUNOITA ei kannata kuoria.Uudet perunat laitetaan vasta kiehuvaan veteen, lisää mukaan tillinvarsia.

2. Alenna lieden lämpöä siten, että vesi edelleen kuitenkin kiehuu.

3. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Kypsyys on helppo kokeilla pistämällä haarukalla perunaa, jos haarukka uppoaa helposti perunaan, ovat perunat kypsiä. Ylikypsennetyt perunat halkeilevat helposti haarukalla pistäessä. Keskikokoiset perunat kypsyvät noin 15-20 minuutissa, uudet perunat noin kymmenessä minuutissa.

4. Kaada kiehuva vesi pois käyttämällä joko lävikköä tai pitämällä kantta paikoillaan uunihanskoja käyttäen. Uusien perunoiden kattilan kannen alle kannattaa laittaa pari-kolme kerrosta talouspaperia imemään perunoista haihtuvaa kosteutta.

 

perunakoura_250

Vinkki 1: Näin teet: PAISTETUT PERUNAT ja PYTTIPANNU:

Jäähtyneet perunat, esimerkiksi aiemmin keitetyt ja jääkaapissa säilytetyt, sopivat hyvin paistettaviksi. Tee näin: kuori perunat ja pilko haluamaasi kokoon. Sulata nokare voita tai pari ruokalusikallista öljyä paistinpannulla. Lisää perunalohkot tai -kuutiot ja paista kauniin ruskeiksi. Kääntele perunoita varovasti paistettaessa, niin ne säilyttävät hyvin muotonsa. Lisäämällä melkein kypsien paistoperunoiden joukkoon kinkku- tai makkarakuutioita tai lihapullan puolikkaita, saat hyvää pyttipannua. Pyttipannun viimeistelee paistettu kananmuna.

Vinkki 2: Kokeile myös juhlavampaa versiota perunoista, SKÅNEN PERUNAT. Ne kypsennetään hieman toisella tavalla. Reseptin löydät täältä.

perunasalaatti_kotimkasv_tommy_selinVinkki 3: Herkullinen PERUNASALAATTI, joka on erityisen herkullista uusista perunoista tehtynä. Lohko tai kuutioi jäähtyneet keitetyt ja kuoritut perunat, noin 6-8 kpl, uusia perunoita hieman enemmän. Kuutioi  mukaan 1-2 kuorittua omenaa ja pari maustekurkkua sekä purjosilppua. Tee kastike: Lisää 2 dl kermaviiliä 1-2 dl majoneesia sekä valkopippuria, suolaa ja pieni ripaus viinietikkaa. Lisää kastike varovasti kuutioiden joukkoon ja koristele salaatti purjosilpulla. Perunasalaatin voi tehdä myös öljykastikkeella. Lisää peruna- ja omenakuutioiden sekaan seos, jossa on noin 3 ruokalusikallista öljyä, hieman sitruunan mehua, ripaus suolaa, mustapippuria ja sokeria.

Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry / Anneli Hongisto, Teppo Johansson ja Tommy Selin.

Copyright © 2014 Ruokamenot.fi. Kaikki oikeudet pidätetään.