Menu
A+ A A-

Ruispizza

Herkullinen pikaruoka, joka on helppo muunnella päällisten mukaan juuri itselle maistuvaksi. Leivistä saa helposti myös kevytversion laihduttajalle.

 

Näitä voi valmistaa jo etukäteen muovirasiaan odottamaan. Koululaisen on helppo lämmittää leipiä välipalaksi ja ne sopivat hyvin mukaan myös työpaikkaevääksi. Kokeile myös grillissä kypsennettynä tai alumiinifolioon käärittynä kiukaalla tai nuotiossa lämmitettynä. Painoaan vartiville ruisleipään rakennettu pizza on hyvä ratkaisu välipalaksi, työpaikkaevääksi tai illalliseksi. Sopii myös viikonloppujen aamiaiseksi. Painonvartijat käyttävät ruokia vertaillessaan pisteitä -  tästä ei niitä juuri kerry!

Terveellisempi ruispizza syntyy nopeasti myös Apetit ruispizzanelikko -pizzapohjista tai korvaamalla pizzataikinan jauhoista osan ruisjauhoilla. Ruisjauho tekee pohjan helposti kovaksi ja pinnaltaan "liejumaiseksi", siksi kannattaa ruisjauhojen osuus pitää vain noin 1/3-osassa jauhojen kokonaismäärästä. Ruisjauhojen lisäksi voi hyvin käyttää myös ruisleseitä, mutta niiden osuus kannattaa jättää tarpeeksi pieneksi.

Kevyempi pizza syntyy kuitenkin päällisten rasvaisuuden ja juuston määrää säätelemällä. Pohjalla on melko pieni osuus pizzan kalorimäärästä. Päällystä pizza kanalla, vähärasvaisella kanalla ja kasviksilla, kuten sipulirenkailla. Jätä juusto pois tai käytä sitä säästeliäästi. Myös kevytmozzarella (17%) tai fetajuusto sopivat hyvin antamaan pizzaan juustoisuutta. Joillekin juuri tuo juustoinen koostumus ja täyteläisyys tekevät pizzasta sen oikean. Hyvä idea on myös jättää juusto pois, paistaa pizza ja lisää rukola- tai tammenlehtisalaattia pinnalle. Herkutellaan kevyesti ja terveellisesti!

Tarvitset:
ruisleipäviipale
kanaa, kinkkua, lihaa tai tonnikalaa
ketsuppia (ketsupin voi korvata myös  pizzakastikkeella resepti)
(tomaattia tai sipulia)
juustoa
(margariinia)

Tee näin:

1. Voitele leivät kevyesti. Kevyempi versio on jättää rasva kokonaan pois.

2. Lisää leivälle ketsuppia.

3. Lado päälle valitsemasi päällyste samaan tapaan kuin pizzassa. Esimerkiksi nämä yhdistelmät ovat herkullisia: tonnikala ja oregano, kinkku ja aurajuusto, kana ja fetajuusto, liha ja suolakurkku, lenkkimakkaraviipaleet... Lisää päälle halutessasi sipuli- ja tomaattiviipaleita.

4. Ripota päälle juustoraastetta tai lisää juustoviipale. Käytä juustoa säästeliäästi, niin saat kevyemmän leivän.

5. Paista uunissa tai mikroaaltouunissa kunnes juusto on sulanut.

Vinkki: Jos teet ruispizzaa grillissä, kiukaalla tai takassa alumiinifolioon käärittynä, laita leipien alle pala leivinpaperia. Näin estät juuston ja leipien tarttumisen folioon.

Kommentit  

 
0 #1 nam,sumoliini 26.10.2010 17:44
:eek: röyhtäs nam
Ilmoita ylläpidolle
 
Evstekysely END-->