Menu
A+ A A-

Kasvata itse versoja

herne_ja_auringonkukkaverso_kotimaiset_kasviksetVesikrassin, herneen versojen ja auringonkukan versojen kasvattaminen on helppoa. Yrteistä saa ihanasti tuoksuvan yrttitarhan ikkunalaudalle.


Vesikrassin siemeniä saa puutarhaliikkeistä ja useista ruokakaupoistakin. Vesikrassi tarvitsee kasvualustaksi vain muutaman kerroksen talouspaperia. Pidä kylvös valoisalla paikalla ja kastele päivittäin suihkepullolla. Kun krassi on 2-3 cm korkeaa, voit napsia versoja saksilla salaatin sekaan tai leivän päälle.

Herneen versot ovat kauniita annosten koristelussa, salaatissa sekä leivällä. Liota kuivattuja herneitä noin vuorokausi vedessä. Kuivattuja ruokaherneitä löytyy ruokakaupoista. Laita laakeaan astiaan 2-3 cm multaa. Pistele herneitä 2-3 cm etäisyydelle toisistaan. Peittele kevyesti mullalla. Nosta kylvös valoisaan paikkaan viimeistään silloin kun versot alkavat näkyä. Kastele multaa päivittäin suihkepullolla. Versot ovat valmiita syötäväksi noin 10 sentin mittaisina. Herneen versoja on kuvassa vasemmalla.

Auringonkukan siemeniä liotetaan vedessä yön yli. Levitä astiaan multaa noin 3 cm ja ripottele siemeniä tasaisesti noin parin sentin välein. Kastele multa kauttaaltaan. Nosta kylvös valoisaan paikkaan viimeistään silloin kun versot alkavat näkyä. Kastele multaa päivittäin suihkepullolla. Versot sopivat syötäväksi 5-10 cm mittaisina. Auringonkukan versoja on kuvassa oikealla.

Valkosipulin versot ovat ihana mauste salaateissa ja leivällä. Pistele muutama valkosipulinkynsi multaan ja pidä multa kosteana. Ei mene kauaa, kun vihreä valkosipulin verso pistää mullasta esiin. Leikkaa ja silppua versoja kun ne ovat vähintään viiden sentin mittaisia.
Vinkki: Käytä tomaattien muovirasioita kasvatusalustana, ne ovat oivia minikasvihuoneita. Vuoraa pohja muovilla tai käytä rasian alla alusastiaa, ettei vesi pääse valumaan pohjan rei'istä pöydälle. Mikäli käytät kannetonta rasiaa, kannattaa kylvös peittää alussa muovikelmulla niin säästyt jatkuvalta kastelemiselta.

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

Evstekysely END-->