Menu
A+ A A-

Mehukas porsaan ulkofile

porsaanpaisti_300

Mehukas ja murea sunnuntaipaisti, josta riittää isommallekin porukalle. Tarjoushinnalla saa hyvänkokoisen paistilihan parhaimmillaan jopa reilusti alle kympillä. Porsaan ulkofilee on edullista hyvää lihaa, kunhan sitä ei käsittele kuivaksi ja harmaaksi ylikypsentämällä ja väärällä valmistustavalla. Vähärasvainen liha kuivuu helposti jos sitä kypsennetään liian kypsäksi tai liian kuumassa. Mehukkaassa gulassi-kastikkeessa kypsennettynä liha pysyy mehukkaana. Reseptin pohjana on Jamie Oliverin paistiohje.porsaanpaisti-tyvaihe_215

Porsaan ulkofileen grillausohjeet täältä.

Katso myös nämä: HERKULLISET GRILLIPIHVIT, PIHVIT CREME FRAICHE -KASTIKKEELLA, PARATIISIPAISTI

Tarvitset:

1-2 kg porsaan ulkofile
1 chili silputtuna tai 2 rkl säilykechiliä
2 sipulia
2 valkosipulilohkoa
1 tlk paseerattua tai murskattua tomaattia
(silputtua paprikaa)
2-3 rkl punaviinietikkaa
oliiviöljyä
n. 8 dl vettä
1 rkl rosmariinia tai kourallinen tuoretta silppua
reilu rkl paprikajauhetta
mustapippurirouhetta
suolaa

Päälle: silputtua persiljaa ja ranskankermaa, tarvittaessa pieni loraus oliiviöljyä

 

Tee näin:
1. Jos ulkofileessä on mukana rasvakerros, älä poista sitä, vaan leikkaa se koko rasvakerroksen syvyydeltä ristikoksi terävällä veitsellä.

2. Kuumenna 3-5 rkl oliiviöljyä paistinpannulla ja laita ulkofilee paistumaan rasvakerros alaspäin keskikuumalle lämmölle. Ripottele pinnalle suolaa ja rouhi pintaan runsaasti mustapippuria. Noin viidessätoista minuutissa on paistin rasvakerros ruskistustunut kauniisti ja liika rasva sulanut pois. Paista vielä nopeasti kaunis väri paistin muille sivuille.

3. Siirrä paisti hetkeksi syrjään. Lisää paistinpannulle pilkotut sipulit, silputut yrtit, paprikajauhe, suolaa ja pippuria. Hauduta kasviksia miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

4. Lisää pannulle chili ja tomaatti sekä halutessasi myös kuoritut paprikasiivut silputtuna. Paprikan kuoren saa helposti pois, kun annat niiden olla ensin hetken kiehuvassa vedessä tai paahdat niitä kevyesti uunissa. Ohutkuorinen, esimerkiksi makea paprika, sopii käytettäväksi sellaisenaan jos pilkot sen aivan pieneksi silpuksi. Lisää viinietikka. Laita paisti kastikkeeseen, nostele tomaatista kastiketta sen päälle ja lisää vettä niin paljon, että paisti juuri ja juuri peittyy. Kiehauta.

5. Siirrä paisti uuniin. Jos käyttämäsi pannu ei kestä uunia, siirrä paisti kastikkeineen uunikestävään tilavaan kannelliseen vuokaan tai vuokaan jonka peität foliolla. Paista 180 asteessa noin 3 tuntia. Kokeile onko paisti kypsää. Tunnistat kypsän lihan siitä, että se murenee helposti haarukalla kokeiltaessa.

6. Tarjoile: Nosta paisti tarjoiluastiaan mieluiten haarukoilla "revittyinä" palasina kuin leikattuina viipaleina! Nosta päälle lientä palojen päälle melko runsaasti. Jos lientä jää yli, saat siitä todella maukkaan keittoannoksen (tarjoile dipattavien leipäpalojen kanssa). Koristele tarjoiluannos persiljasilpulla, sitruunalohkoilla ja parilla ruokalusikallisella ranskankermaa (tai kevyemmällä kermaviilillä).

 

Vinkki 1: Paprikan kuoren saa helposti kuorittua pois, kun annat paprikoiden olla ensin hetken kiehuvassa vedessä tai paahdat niitä kevyesti uunissa. Ohutkuorinen, esimerkiksi makea paprika, sopii käytettäväksi sellaisenaan jos pilkot sen aivan pieneksi silpuksi.

Vinkki 2: Tähän reseptiin sopii chilin asemesta hyvin esimerkiksi ylijäänyt salsa-kastike tai makea chilimaustekastike.

Vinkki 3: RedHotGrillsin Ribs-mausteseos helpottaa maustamista, koska se sisältää valmiiksi pippureita, paprikaa sekä miedosti suolaa. Lue lisää mausteesta täältä.