Menu
A+ A A-

Mehukas porsaan ulkofile

porsaanpaisti_300

Mehukas ja murea sunnuntaipaisti, josta riittää isommallekin porukalle. Tarjoushinnalla saa hyvänkokoisen paistilihan parhaimmillaan jopa reilusti alle kympillä. Porsaan ulkofilee on edullista hyvää lihaa, kunhan sitä ei käsittele kuivaksi ja harmaaksi ylikypsentämällä ja väärällä valmistustavalla. Vähärasvainen liha kuivuu helposti jos sitä kypsennetään liian kypsäksi tai liian kuumassa. Mehukkaassa gulassi-kastikkeessa kypsennettynä liha pysyy mehukkaana. Reseptin pohjana on Jamie Oliverin paistiohje.porsaanpaisti-tyvaihe_215

Porsaan ulkofileen grillausohjeet täältä.

Katso myös nämä: HERKULLISET GRILLIPIHVIT, PIHVIT CREME FRAICHE -KASTIKKEELLA, PARATIISIPAISTI

Tarvitset:

1-2 kg porsaan ulkofile
1 chili silputtuna tai 2 rkl säilykechiliä
2 sipulia
2 valkosipulilohkoa
1 tlk paseerattua tai murskattua tomaattia
(silputtua paprikaa)
2-3 rkl punaviinietikkaa
oliiviöljyä
n. 8 dl vettä
1 rkl rosmariinia tai kourallinen tuoretta silppua
reilu rkl paprikajauhetta
mustapippurirouhetta
suolaa

Päälle: silputtua persiljaa ja ranskankermaa, tarvittaessa pieni loraus oliiviöljyä

 

Tee näin:
1. Jos ulkofileessä on mukana rasvakerros, älä poista sitä, vaan leikkaa se koko rasvakerroksen syvyydeltä ristikoksi terävällä veitsellä.

2. Kuumenna 3-5 rkl oliiviöljyä paistinpannulla ja laita ulkofilee paistumaan rasvakerros alaspäin keskikuumalle lämmölle. Ripottele pinnalle suolaa ja rouhi pintaan runsaasti mustapippuria. Noin viidessätoista minuutissa on paistin rasvakerros ruskistustunut kauniisti ja liika rasva sulanut pois. Paista vielä nopeasti kaunis väri paistin muille sivuille.

3. Siirrä paisti hetkeksi syrjään. Lisää paistinpannulle pilkotut sipulit, silputut yrtit, paprikajauhe, suolaa ja pippuria. Hauduta kasviksia miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

4. Lisää pannulle chili ja tomaatti sekä halutessasi myös kuoritut paprikasiivut silputtuna. Paprikan kuoren saa helposti pois, kun annat niiden olla ensin hetken kiehuvassa vedessä tai paahdat niitä kevyesti uunissa. Ohutkuorinen, esimerkiksi makea paprika, sopii käytettäväksi sellaisenaan jos pilkot sen aivan pieneksi silpuksi. Lisää viinietikka. Laita paisti kastikkeeseen, nostele tomaatista kastiketta sen päälle ja lisää vettä niin paljon, että paisti juuri ja juuri peittyy. Kiehauta.

5. Siirrä paisti uuniin. Jos käyttämäsi pannu ei kestä uunia, siirrä paisti kastikkeineen uunikestävään tilavaan kannelliseen vuokaan tai vuokaan jonka peität foliolla. Paista 180 asteessa noin 3 tuntia. Kokeile onko paisti kypsää. Tunnistat kypsän lihan siitä, että se murenee helposti haarukalla kokeiltaessa.

6. Tarjoile: Nosta paisti tarjoiluastiaan mieluiten haarukoilla "revittyinä" palasina kuin leikattuina viipaleina! Nosta päälle lientä palojen päälle melko runsaasti. Jos lientä jää yli, saat siitä todella maukkaan keittoannoksen (tarjoile dipattavien leipäpalojen kanssa). Koristele tarjoiluannos persiljasilpulla, sitruunalohkoilla ja parilla ruokalusikallisella ranskankermaa (tai kevyemmällä kermaviilillä).

 

Vinkki 1: Paprikan kuoren saa helposti kuorittua pois, kun annat paprikoiden olla ensin hetken kiehuvassa vedessä tai paahdat niitä kevyesti uunissa. Ohutkuorinen, esimerkiksi makea paprika, sopii käytettäväksi sellaisenaan jos pilkot sen aivan pieneksi silpuksi.

Vinkki 2: Tähän reseptiin sopii chilin asemesta hyvin esimerkiksi ylijäänyt salsa-kastike tai makea chilimaustekastike.

Vinkki 3: RedHotGrillsin Ribs-mausteseos helpottaa maustamista, koska se sisältää valmiiksi pippureita, paprikaa sekä miedosti suolaa. Lue lisää mausteesta täältä.

Kommentit  

 
+2 #22 Kuivaako?Guest 03.12.2014 19:29
Mahdoitkohan tehdä jotain väärin, olen tehnyt tätä useasti ja kuivaa en kyllä ole saanut kertaakaan.
Todella hyvä resepti!
Lainaa | Ilmoita ylläpidolle
 
 
-2 #21 Kuivaa!Guest 26.10.2014 11:08
En ymmärrä, miten ihmiset on täällä hehkuttanut tuota paistia. mehukkaaksi ei voi kutsua parhaalla tahdollaankaan. Olen aiemmin valmistanut porsaanulkofile n ihan perinteisesti uunissa. Ensin uuni puoleksi tunniksi 200 asteeseen ja sitten lämpö 125, kunnes mittari näyttää 80 astetta. Kääritään folioon vetäytymään hetkeksi ja a vot siinä on mehukas paisti. Lyö mennen tullen tämän version. Tässä versiossa lihasnesteet ovat vielä lihassa, eivätkä lihaa peittävässä liemessä :cry:
Lainaa | Ilmoita ylläpidolle
 
 
0 #20 VS: Mehukas porsaan ulkofileGuest 14.03.2014 13:47
Lainaus Guest:
Vielä uunissa kun laskin hieman asteita ja pidensin kypsytysaikaa. Ylikypsytysriskiä ei liene niin kauan kun on upoksissa.

Mikä taika on tuolla alun ristikoinnilla? Ulkonäöllähän ei lopulta ole juuri väliä, kun file kuitenkin pilkotaan.

Kypsennysaikaa voi hyvin jatkaa, kun seuraa vain ettei pinta pääse kuivumaan ja paistumaan liikaa. Voit nostella ajoittain lientä paistin päälle, niin mehukkuus säilyy. Ristikointi auttaa rasvan sulamisessa, ja juuri se antaa makua paistille. Ilman rasvakerrosta on ulkofilee kuivakkoa. Toivottavasti maistui=)
Lainaa | Ilmoita ylläpidolle
 
 
+1 #19 Hyvältä vaikuttaa...Guest 09.03.2014 12:28
Vielä uunissa kun laskin hieman asteita ja pidensin kypsytysaikaa. Ylikypsytysrisk iä ei liene niin kauan kun on upoksissa.

Mikä taika on tuolla alun ristikoinnilla? Ulkonäöllähän ei lopulta ole juuri väliä, kun file kuitenkin pilkotaan.
Lainaa | Ilmoita ylläpidolle
 
 
+4 #18 Mahtavaa!Guest 06.01.2014 15:48
Mukailin reseptiä hieman sen mukaan mitä kaapista löytyi, ei ollut tomaattia mutta ei haitannut. Ihana lopputulos, mureaa ja maukasta. Tätä tahtoo lisää.
Lainaa | Ilmoita ylläpidolle
 
 
0 #17 HerkullistaGuest 25.10.2013 20:38
Tulipa todella herkullista ja mureaa. Nam. Ei enää kuivia possupaisteja tähän talouteen. Lasten mielestä oli liian tulista, joten taisin laittaa kuivattua chilirouhetta vähän turhan ronskilla kädellä. Kiitos ohjeesta, pistän sen reseptikirjaan.
Lainaa | Ilmoita ylläpidolle
 
 
+1 #16 Huh !Guest 13.01.2013 22:38
Täydellinen resepti possun ulkofileest =)
Vesi korvattiin 5dl punkkuu ja 3 dl vettä =)
Muuten ohjeen mukaan .. TÄYDELLINEN!
Lainaa | Ilmoita ylläpidolle
 
 
+2 #15 Jumaleissön!Guest 30.12.2012 20:18
Olipa jumalattoman todella hyvää! Veden korvasin punaviinillä lähes kokonaan, ja tosiaan haudettelin sen lähes 3 tuntia.. Täytyy suositella, kokeilkaa ihmeessä!
Lainaa | Ilmoita ylläpidolle
 
 
+2 #14 pakko oli laittaa kommentti :)Guest 08.12.2012 13:24
älyttömän hyvä ohje! tätä ei voi sössiä, edullista lihaa josta saadaan kaikki irti tällä reseptillä. sunnuntai ruokaa, hehkutettu kaikille ja kukaan syöjistä ei ole pahaa sanaa sanonut. kiitos!
Lainaa | Ilmoita ylläpidolle
 
 
+1 #13 Paras resepti ikinäSilja 16.09.2012 21:40
Ihan huippuhyvää. Lisäsin porkkanaa ja kesäkurpitsaa pataan. Neljä tuntia ja avot, oli hyvää.
Lainaa | Ilmoita ylläpidolle