Menu
A+ A A-

Moussaka munakoisosta tai kesäkurpitsasta

Moussaka_kotimkasvry_tommyselin

Kesäkurpitsa-aikaan kannattaa moussaka tehdä pelkästään kesäkurpitsasta. Muuten voi osan korvata paistetuilla munakoiso- ja perunaviipaleilla. Alla myös Ruokapirkasta löytynyt tomaattisempi versio.

1 iso tai 2 pientä kesäkurpitsaa (osan voi korvata munakoisolla)

voita tai öljyä paistamiseen
400 g jauhelihaa (osan voi korvata tomaateilla tai pekonilla)
1 sipuli
2 tomaattia
2 rkl ketsuppia
vajaa dl punaviiniä
suolaa, mustapippuria
oregano, valkosipulin kynsi (ei välttämätön)

Bechamel-kastike:

3 dl maitoa
1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa, mustapippuria, halutessa pieni ripaus muskottia
juustoraastetta

 

Tee näin:

1. Viipaloi kesäkurpitsat vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista kunnes ne alkavat pehmenemään. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta lautaselle odottamaan, jolloin niistä valuu ylimääräinen neste lautasen pohjalle.

2. Ruskista jauheliha ja sipuli sekä mahdollinen pekoni. Lisää kuutioidut tomaatit, ketsuppi ja punaviini sekä mahdollinen valkosipulisilppu. Hauduta 5-10 minuuttia. Mausta mustapippurilla, lisää tarvittaessa suolaa ja yrittejä.

3. Lisää pieneen paksupohjaiseen kattilaan kylmä maito, voi ja vehnäjauhot. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten vispilällä sekoittaen. Anna kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti, kunnes kastike hieman sakeutuu. Lisää hieman juustoraastetta sekä suolaa ja mustapippuria.

4. Voitele uunivuoka ja levitä pohjalle kesäkurpitsaviipaleita niin, että koko pohja peittyy, lisää jauhelihaseosta muutama lusikallinen. Peitä kerros kurpitsaviipaleilla ja lisää jälleen jauhelihaseosta. Jatka samalla tavoin, kunnes päällimmäiseksi jää kurpitsaviipalekerros. Kaada maitokastike päälle ja lisää pinnalle hieman juustoraastetta.

5. Paista 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

Moussaka kesäkurpitsasta hyydytetyillä munilla

Versioitu Ruokapirkan ohjeesta.

Tarvitset:

1 kg kesäkurpitsaa
2 sipulia
2-4 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl oreganoa
2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 rkl vehnäjauhoja
1 tlk tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyreetä tai ketsuppia
1/2 dl vettä
juustoraastetta
kananmunia

Tee näin:

1. Pilko kesäkurpitsat, sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista jauheliha kuumassa öljyssä, lisää sipulit.

2. Mausta oreganolla, suolalla ja pippurilla, ripottele pinnalle vehnäjauhot. Sekoita ja lisää kesäkurpitsakuutiot, tomaattimurska ja -pyree. Lisää vesi. Anna hautua noin 10 minuuttia.

3. Kaada seos uunivuokaan ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Tee moussakaan koloja ja riko jokaiseen yksi muna (yhteensä esim. 5 kpl). Kuorruta vuokaa 250 asteessa uunin alatasolla noin 8 minuuttia, kunnes munat alkavat hyytyä ja juusto saa väriä.

Kuva: Kotimaiset kasvikset ry / Tommy Selin

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä